Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiu­lui” găzduiește expoziția de icoane pe sticlă intitulată „Ferestrele credinței“, care cuprinde lucrări realizate de artistele și colecțio­narele Raluca Rogozea și Natalia Lazăr. În Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia sunt expuse peste 30 de icoane, în stiluri iconografice specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula la stilul bizantin.

În Mogoșoaia, la galeria Foişor a Palatului, Raluca Rogozea şi Natalia Lazăr vă invită la expoziţia de icoane intitulată Ferestrele Credinţei. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 12 noiembrie, de la ora 13.00 însă publicul poate vizita expoziţia începând cu data de 6 noiembrie.

La Galeria Foişor a Palatului vor fi expuse peste 30 de icoane, reprezentând stiluri iconografice specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula, la stilul bizantin. Printre exponate se află icoane realizate de cele două colecţionare aduse în faţa publicului vizitator pentru prima dată.Colecţia Raluca Rogozea, din care fac parte şi creaţii proprii, este o continuare a Colecţiei de icoane pe sticlă „Remus Rogozea”, tatăl său, cu rădacinile în Ţara Făgăraşului, într-o sinteză fascinantă a tradiţiei cu tehnici şi culori moderne. Dintre principalele teme amintim:”Maica Domnului Îndurerată”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Haralambie”, „Sf. Ioan Botezătorul”, „Îngroparea lui Iisus”.

Colecţia Natalia Lazăr este concepută ca un parcurs al icoanelor pe sticla ce poartă un întreg univers de inspiraţie divină si dezvăluie o amplă viziune ce reuneşte trecutul şi viitorul, într-un prezent continuu: „Cina cea de Taină”, „Botezul Domnului”, „Maica Domnului Îndurerată”, „Praznicar”.Între trecut şi viitor, colecţiile permit familiarizarea vizitatorilor cu motivele ancestrale regăsite în tehnica picturii pe sticlă.
Din ianuarie 2023, ne regasim în Chisinau.


Lasă un răspuns