Trei ani le-au trebuit muncitorilor din Austro-Ungaria să construiască, la sfârșitul secolului al XIX-lea, cazinoul din Vatra Dornei. A fost, timp de un secol, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucovina, adusă în ruină după 1989 de incompetență, lăcomie, dezinteres, micime a politicienilor și neputință a comunității.
În 2022, Cazinoul este aproape redat comunității, într-o altă formă decât cea dinainte de 1989, când a început declinul. Lucrările de restaurare ar urma să se încheie anul acesta, iar beneficiarul fondurilor europene care salvează Cazinoul din Vatra Dornei, monument istoric al României, este Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei, redevenit proprietar în anul 2004. Fusese naționalizat în 11 iunie 1948.
Cazinoul ar urma să devină „centru muzeal și cultural”, să poată fi vizitat, să readucă turiști la Vatra Dornei, să redevină „sufletul” stațiunii, cum se spune în oraș că era pe vremuri. Greu de crezut pentru cei care l-au văzut murind încet în ultimele decenii.
„N-am făcut în 30 de ani lucrare mai apropiată de sufletul meu”, spune artistul plastic Alexandru Siminic, cel care a lucrat la restaurarea elementelor decorative.