În urmă cu mulți ani auzeam pentru prima oară sintagma “Viitorul este verde”. Cred că timpul acestui viitor este mai aproape decât ne imaginăm.
Aerul pe care îl respirăm are un impact direct asupra noastră, putând să cauzeze dureri de cap, îngreunarea respirației sau chiar cancer. Nu contează cine ești, toți respirăm același aer.
În jur de 30% din poluarea cu CO2 din Uniunea Europeană este cauzată de trafic, iar după cum am anunțat în cadrul Forumului Orașelor Verzi, Brașovul este primul oraș din România care și-a asumat să reducă poluarea cu CO2 cu 55% până în 2030 și să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Pentru a atinge această țintă îndrăzneață, luăm mai multe măsuri, precum înverzirea parcului auto de transport public, deja având cea mai mare astfel de flotă din țară, folosirea de către municipalitate doar a energiei verzi sau/și eficientizarea energetică a clădirilor.
O nouă măsură pe care o luăm pentru a avea un oraș mai prietenos cu mediul este instalarea a încă 15 stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, creând astfel infrastructura necesară pentru a-i încuraja pe brașoveni să facă tranziția la autoturismele nepoluante.
Locurile în care aceste 15 stații de reîncărcare vor fi instalate:
– Parcare Poiana Mică – o stație de încărcare cu două puncte de alimentare
– Parcare Regina Maria – 4 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare
– Terminal Poienelor – 2 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare
– Parcare gara Brașov – 2 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare
– Parcare zona Stadion Municipal – 3 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare
– str. 13 Decembrie nr. 131D – 3 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare
Este un proiect în spiritul ‘Brașov – Capitala Verde a României’, pe care îl derulăm cu finanțarea AFM, în valoare de 2,56 milioane de lei. Iar acum, mai avem încă un proiect în lucru pentru stații de reîncărcare și pe care avem în plan să îl finanțăm prin PNRR.